Po poti Cankarjeve mame

2019

Kar veliko nas je videti na sliki. Bili smo torej na poti Cankarjeve matere. Po okusni kavici pri Cankarju nas je avtobus odpeljal do Vrzenika. Tu smo si lahko ogledali jaslice v cerkvi Sv. Krištova in poslušali nagovor organizatorja. Kmalu nato pa smo skupinsko krenili po poti t. im. Poti Cankarjeve matere.
Pot Cankarjeve matere je pohodniška pešpot, poimenovana po Neži Pivk, materi slovenskega pisatelja Ivana Cankarja. Poteka od Vrzdenca, ki je njen rojstni kraj, do Vrhnike, kjer je družina živela. Dolga je 14 km in se z več postanki prehodi v dobrih štirih urah. Pohod vsako leto poteka na dan samostojnosti in enotnosti, 26. decembra. Društvo ljubiteljev narave in običajev Notranjske je pod vodstvom Valentina Ogrina prvi pohod organiziralo leta 1999, ko se ga je udeležilo osem pohodnikov. Od leta 2002 se zaključi z udeležbo na proslavi. Pot ni označena, zato je zemljevid dobrodošel.
Prvi postanek je bil pri domačiji Žažar. Tu smo bili prijetno počaščeni z obilno malici. Glavni govornik brkati Damjan Debevec pa nam je marsi kaj povedal o otroštvu Cankarja.
Naslednja postaja je bila na vrhu Gradišča z velikim evharističnim križem. Od tu je izredno slikovit pogled na vso okolico, tja do Triglava, Učke, Snežnika in še pa še. Tudi govornik Damjan je iskrivo opisoval pokrajino v katera je bila Cankarjevi materi tako pri srcu.
Nadaljevali smo potem proti vasi Veliki Ligojni kjer smo se ustavili tudi pri razpelu na križišču, ki je posvečeno sosedu Lukatu, bajtarju iz Ligojne. V Veliki Ligojni je zaselek Mavsarija, kjer se je po pripovedovanju domačinov ustavljal Cankar.
Od tu se je pot spustila proti Stari Vrhniki in proti cerkci Sv. Trojici. Na Stari Vrhniki je spominska tabla, posvečena slikarju Simonu Ogrinu. Pohod se zaključi na Vrhniki, kjer je Cankarjeva spominska hiša.

Prednovoletna Ljubljana

2019

Prednovoletna Ljubljana
Vsako leto se zberemo večinoma pred Prešernovim spomenikom in po krajšem klepetu krenemo ob levem bregu Ljubljanice proti Bregu. Tudi tokrat je bilo tako. Le da letos nismo šli na grad, ker se je pripravljalo na dež in tudi klima med nami ni bila taka, da bi se tja tudi odpravili . Pot nas je potem vodilo ob desnem bregu in tu smo se nekoliko razkropili. Večina je šla priti pogačarjevem trgu, kjer smo si potem naročili kuhanček, nekateri pa so tudi zaplesali ob poskočno glasbi. Letos smo kar hitro zaključili naš pohod, saj je bilo deževno in tudi nekoliko manj nas je tu postalo. Nekateri smo se potem odpravili z dežnikom v roki še do Šuštarskega mostu in naprej na Kongresni trg, kjer pa je tudi bilo že vse zaključeno.

Trstelj

2019

Pridružili smo se PD RTV na njegovem izletu na Trstelj. Iz naselja Dornberg smo se v dveh skupinah odpravili do Trstelja. Hitra skupina je potem nadaljevala pot ob dokaj močnem vetru do Cerja, ostali pa smo se dalj časa pomudili pri koči ter na vrhu Trstelja ker se nam tudi ni mudilo naprej, saj je bila pot do Lipe le še kratek sprehod. Tako smo se tu ustavili v in se kar nekaj časa tu tudi zadržali. Bili smo namreč počaščeni z dobrim vinom in okusnim narezkom. Pri kmečkem turizmu so se pripravljali za osmino in tako smo mi lahko občutili vzdušje, ki nastopa ob takih dogodkih oz. prireditvah. Ker so nas na cilji na Cerju že čakali smo se potem na hitro tja odpravili tudi mi. Pod vrhom Cerja smo naredili še skupinsko in se vsi skupaj odpravili še do turizma Magušar. Tu smo se nekateri še dodatno okrepili , nakar je sledila nočna vožnja domov do Tivolija.

Neznano 2019; Hmeljnik-Trška gora

2019

Iskra ljubljana 7. december, izlet v neznano. Na začetku poti nam 48 udeležencem je čebelar Stane Barbo v Karteljevem povedal mnogo o čebelah in njihovih produktih. Izredno plodovito predavanje z mnogimi našimi vprašanji. Marsikaj o čebelah sploh vedeli nismo….hvala Stane za vse povedano in degustacijo čebeljih pridelkov. Izredno plodovito predavanje z mnogimi našimi vprašanji. Marsikaj o čebelah sploh vedeli nismo….hvala. A mi smo nadaljevali našo pot v neznano naprej na propadajoči grad Hmeljnik in do Trške Gore. Za nagradico je bilo potrebno uganiti 3 cilje, ta prva dva sta bila lahek zalogaj, a do tretjega nas je zapeljal avotobus. Turistična kmetija Lamovšek je bila za Barbaro, ki je vse tri cilje uganila, srečna, kot tudi za vse nas. Čakalo nas je obilno kosilo, ata je raztegnil meh svoje harmonike, Stane in Naca sta nam popestrila popoldan s skečem……srečelov v organizaciji Nade in Adrijane je bil na profesionalni ravni…..plesali, peli in zabavali smo se in kar prehitro je odbila 19. ura za odhod domov. Voznik Mile nas je srečno pripeljal na vse postaje, ki smo jih imeli od Ivančne Gorice pa do Ljubljane!
Franci 7. december 2019

Virnikov Grintovec

2019

Le devet de nas je zbralo tam pod Halo Tivoli. Z dvema avtomobiloma smo se odpeljali tja do Zg. Jezerskega, do cerkve Sv. Ožbolta. Vreme ni bilo ravno kičasto. Megla tam zgoraj nam je zakrivala pogled na bližnje vrhove. Videli pa smo, da je sneg že precej nizko. Našega cilja za enkrat še nismo videli. Mimo cerkve se je naš korak potekal in po lepo označeni potki smo se začeli vzpenjati. Pot je bila kar v redu, le na strmejših delih je bilo nekoliko spolzko in bila je potrebna nekoliko večja pazljivost in seveda moč. Bolj ko smo se bližali vrhu, bolj gosta megla nas je pokrivala. Tako smo že začeli dvomiti ali bomo sploh uspeli osvojiti vrh. Na vrhu grebena sto višinskih metrov pod vrhom, smo se za trenutek ustavili. Vodnik, Dušan je tu odločil, da je napredovanje prenevarno za našo skupino. Tu smo se potem samo le nekoliko osvežili in po fotkali in se odpravili nazaj v dolino. Za povratek smo izbrali cesto, saj bi bil spust po poti dostopa nekoliko zahtevnejši in bi bila nevarnost zdrsa.
Naša pot po cesti nas je nekoliko oddaljila od predvidene smeri. Tako smo si lahko ogledali propadajoči vikend našega politika. Nekoliko nižje smo se ustavili pri domačiji Murn, kjer nas je potem gospodar povabil na pijačo. Tu smo se zadržali kar nekaj časa. Veliko smo se imeli za pogovorit. Glede na to, da nismo osvojili vrha, smo mu obljubili, da se vrnemo.
Naša pot proti avtomobilom je bila od tu nekoliko bolj razgibana. Morali smo prečiti pobočje po brezpotju, saj bi drugače prišli prenizko in bi imeli potem predaleč do avtomobilov. Po medsebojnih posvetovanjih med hojo smo potem srečno prispeli do avtomobilov. Sledila je vožnja do izvira zdravilna mineralna voda, imenovana »Jezerska slatina«. Takšne mineralne vode kot je ta v Sloveniji ne poznamo. Natočili smo si nekaj steklenic in se potem odpravili do Stare pošte na zelo dober štrudel iz treh okusov.
Lep izlet je bil, čeprav nismo dosegli cilja smo se vseeno zadovoljno vrnili domov.
Marjan

Ekološka PP – Haloze s PD RTV

2019

Planinke in planinci našega društva smo se pridružili izletu PD RTV v Haloze. Zjutraj smo ob 7 uri krenili iz Ljubljane v smeri Haloz. Cesta nas je vodila od avtoceste skozi Slovensko Bistrico do Ptuja, kjer smo se usmerilo na avtocesto in proti mejnemu prehodu Macelj. Še preden smo prispeli tja smo skrenili pri Dobrni na lokalno cesto. Pri križišču se nam je pridružila naša vodička Jadranka. Med vožnjo proti cilju nam je Jadranka veliko zgodb o življenju v teh krajih v preteklosti in tudi sedaj. Na koncu vožnje smo se ustavili v severovzhodnemu delu Slovenije v občini Žetale, ki leži na jugozahodu Haloz. Po osvežitvi v bližnji gostilni in oprtanju nahrbtnikov smo krenili na pot. Najprej smo si v Dobrini ogledali lepo etnološko zbirko v Vukovi domačiji, pokriti s slamnato streho. Tu je odličen prikaz nekdanjega življenja preprostega haloškega človeka. V tem naselju se je tudi začela naša krožna Pohodna ekološka pot PEP, TD Žetale, ki jo simboliziran cvet Juvanovega netreska. Ob poti smo občudovali stare zidanice, čez dvesto let staro Beletovo lipo. Pot je bila razgibana, pelje navkreber, pa se spusti po hribu navzdol, pa spet gor in spet dol po gozdu, kolovozih in cesti. Na vzhodu je blizu že Hrvaška in Ivanjščica, videli smo Macelj, pa Donačko goro in Boč. Na poti so lepo označene etnološke zanimivosti od nekdanjih domačij. Zadnji vzpon smo naredili na razgledni stolp, potem smo se pa spustili do Izletniške kmetije Darinka. Tu nas je čakala prijazna gospodarica Darinka in kjer nas je čakalo kosilo in živa muzika. Ko smo se najedli z okusnimi dobrotami in pijači je sledila zabava s plesom.
Erika Bizilj in Jadranka Furjan sta poskrbeli, da smo sledili Ekološki pohodni poti, med zaselki Dobrin, Kočic-e in Žetal-e. Bilo je nekaj asfaltnih, gozdnih, malce blatnih poti pa tudi sonce je pokukalo in nas pogrelo.
Lepo je bilo in želja vseh je bila, da še enkrat obiščemo ta lep slikovit kraj posejan s hribčki in dolinami ter dom skromnih in prijaznih ljudi. Služilo nam je tudi lepo vreme, saj se je po jutranji megli prikazal topel sonček.
Priložene slike ne sledijo zaporedju poti

Sedraž

2019

Sobotni planinski pohod po rudniških portalih je bil predvsem odvisen od vremena. Velikokrat sem kliknila na znane prognoze, v petek je kazalo, da bi se z večjim dežnikom dalo prehoditi pot, ki jo je Drago Podreberšek skrajšal in spremenil, da smo se izognili močno razmočenim predelom. Vsi dežniki so ostali zaprti in suhi ! S petimi avtomobili, večina z garminom oz. »plonk listkom« smo prispeli do cerkve sv. Jederti v Sedražu. Drago nas je že čakal na parkirišču. Po pozdravu in čestitki Stanku za rojstni dan smo šli v cerkev, kjer je na glavnem oltarju kip sv. Barbare, zavetnice rudarjev. Cerkev iz 17. stoletja, v njej je vsako leto 4. decembra, na god sv. Barbare slovesna maša. Po ogledu smo se ustavili pri partizanskem spomeniku, nato pa po rudniških portalih odšli do vasic Trnovo in Brune. Tu je obeležje avstralskega pilota. Med bojem je letalo poveljnika Daviesa sestrelila nemška vojska. Letalo je strmoglavilo, pilot pa se je uspel rešiti, ker je pravočasno izskočil s padalom. Srečno se je vrnil v svojo domovino. Mi pa smo preko Trnovega hriba prispeli v vas Govce, ki je bila zaradi posedanja v celoti izseljena. Tu je Krajevna skupnost Laško dala rudarjem iz Sedraža v upravljanje del rudniškega jaška, ki so ga prizadevni domačini uredili v muzej. Ko smo prišli do muzeja nas je prijetno presenetila Fanika, ki nas je pričakala v svečanem rudarskem oblačilu. Drago nas je popeljal po muzeju, sledili smo mu v tišini, da le ne bi preslišali zanimivosti. Naši gostitelji, vsakič pred obiski muzeja, pripeljejo občutljive predmete (kip sv. Barbare, rudarske svetilke, merilne naprave, slikovno gradivo… ). Vpisali smo se v knjigo gostov, naredili skupinsko fotografijo, dobili žig in se podali na zadnji del poti. Ustavili smo se v vasi Govce, od koder so domačine, zaradi pogrezanja tal , izselili. Zadnji del poti res ni bil naporen, kaj kmalu smo prispeli do našega zadnjega postanka. Nekaj toplega na žlico se je prileglo, še bolj pa smetanova potica, ki je značilna za Zasavje. Drago in Fanika, močan stisk rok pred odhodom nakazuje na to, da se drugo leto zopet srečamo v Laškem, 2021 pa ponovno na celotni 13 km Rudarski poti.
Rudarska
Vozički pepolni drdrajo iz jame,
nato še kolona pride na dan,
vsak izmed knapov si zraka zajame,
vsakomur ponos preleti obraz razoran.

RUDA, revija Združenja za ohranjanje rudarske
Dediščine Slovenije

SREČNO!
Alenka

Izlet na Čemšeniško planino

2019

Tokrat se je naš pohod na Čemšeniško planino začel pri gorski kmetiji Podlesnik v dolini Zaplanine. Začetna višina je bila 575 m.n.v. Vreme nam ni ravno služilo, ker je bilo megleno in nekoliko so nas osvežile kaplje, katere je veter sprožal z dreves. Dežja pa na srečo ni bilo.
V Ljubljani smo štartali s 6 avtomobili. Franci je pobral pri Domžalah Nadjo in nato v Trojanah še Fani. Tako, da nas je bilo kar 25. Tudi z Nado, ki se je prijavila šele predzadnji dan pohoda in to zvečer.
Kakor sem omenil smo se z našimi avtomobili ustavili na koncu gozdne ceste, ki je vodila do kmetije. Po pripravi smo krenili, najprej ob travniku in kmalu smo prišli do gozda. Tu nas je sicer ustavila vrv, ki je bila speljana čez cesto, a to nas seveda ni zaustavilo. Lepo smo nadaljevali po gozdu v lepo speljani poti po ključih. Bilo jih je kar osem na skupni poti in kar dolgi so bili. Za večino pot ni bila problem in smo brez problemov prispeli do vrha na višino 1205m n v., kjer smo si lahko požigosali naše knjižice. Zaradi megle in že mokrih oblačil smo kar hitro odhiteli do koče in se tu posedli ob topli peči. Le Nada z tremi prijateljicami in kužkom so prispeli nekoliko pozneje zaradi glavobola, ki je planinko Nado pestil skozi celotno pot.
V koči sicer ni bilo velike gneče, a vseeno smo se morali nekoliko stisniti, da smo se lahko vsi posedli. Dobre žganci in štrudlji so bili. Nekateri pa so se okrepčali vampi in morda še čem.
Po skoraj več kot eno urnem prijetnem kramljanju smo se počasi odpravili nazaj v dolino. Žal razgledov s koče nismo ujeli, zaradi megle, smo se pa poslikali in se potem strumno odpravili v glavnem po poti pristopa. Le v začetku smo nekoliko obkrožili sam vrh z druge strani.
Ko smo končno prispeli do avtomobilov smo se dogovorili še za sestanek na Trojanah. Le en avto je zgrešil pot in se odpravil naravnost domov v Ljubljano. Gneča na Trojanah je bila nepopisna. Avto smo morali parkirati šele v tretji terasi pod restavracijo, a vendar se je splačalo, saj so se gibanica, krofi in kremšnite pa tudi vampi kar ponujali. Tako na kratko sem nekako podoživel današnji izlet. Sicer ni bilo idealno a vseeno smo se imeli lepo.
Tu je še pot po reliefu, katero je Fedor posnel s svojim mobitelom.


lp Marjan

Kostanjev pohod z KPD Hej gremo naprej”

2019

Živjo!
Včerajšnja lepa nedelja je bila kot naročena za pohode v naravo. Na enem takem smo se srečali prijatelji iz društev KPD Hej gremo naprej in PD Iskra. Imeli smo se noro dobro, saj so naši gostitelji poskrbeli prav za vse….od jutranjega sprejema s potico in ostalimi dobrotami, do sorazmerno dolgega pohoda po prečudoviti pokrajini, da bi nas na cilju čakale mize obložene s pijačo, pa divjačinski golaž, pa zabavljač imitator (tudi Damjana Murka), sicer tudi harmonikar, ki je hodil z nami….začeli so s peko kostanja….pesem je kar sama privrelaiz grl in škoda, ker smo se morali tako hitro posloviti.
Franci


Z avtobusom smo se odpeljali do mejnega prehoda Sv. Jurij ob Pesnici, kjer je bil začetek tokratne skupne ture. Po jutranjem okrepčilu in pozdravih z našimi prijatelji iz Ljubljane, smo se podali na zanimivo pot, ki je bila obogatena z veliko lepimi in nepozabnimi pogledi. Najprej smo se povzpeli do zanimive razgledne točke, imenovane Miza oz. Der Grenztisch. V nadaljevanju smo se med vinogradi podali do Turistične kmetije Dreisiebner, kjer smo naredili postanek ob kozarcu mošta in si ogledali eno najbolj znanih slovenskih znamenitosti – Srce med vinogradi. Sledila je hoja po delu »Srca« in naprej med vinogradi, po Panoramski obmejni in Svečinski poti do Turistične kmetije Vrezner, kjer smo imeli zaključek tokratnega druženja z našimi prijatelji iz PD Iskra iz Ljubljane. Po cca. 3 urnem druženju ob kostanjih, moštu, vinu in še čem, smo se pozdravili z našimi prijatelji, se drug drugemu zahvalili za nepozabne trenutke, z željo da se v naslednjem letu spet družimo in ponovno doživimo takšne prijetne trenutke, kateri nas še bolj povezujejo.
Hvala vsem in vaskemu posebej, za svoj doprinos k tej nepozabni zgodbi, ki smo jo na prelepo oktobsko nedeljo doživeli.
Hvala tudi vsem Hejevcem, kateri ste poskrbeli, da smo lahko uživali ob okusnih kostanjih.
Igor
KPD Hej gremo naprej

Žbevnica

2019

Namesto v visokogorje zaradi zapore ceste in ker je bila bile koča ob jezeru že zaprta smo izvedli nadomestni izlet na Žbevnico, ob Slovensko-hrvaški meji. Dokaj pozno smo se odpeljali z Dolgega mostu. Ob 8 uri. Avto cesta nas je vodila skozi predor Kastelic, nato po lokalni cesti skozi Podbočje na mejni prehod. Od tu naprej skozi Vodice, Dane do Bresta, kjer je bil začetek našega pohoda.
Po krajši razlagi poti smo kmalu nato krenili na pot. Že po nekaj sto metrih smo zavili v hrib. V začetku je bila pot prijetna, pred kočo pa je postala nekoliko bolj zahtevna, ne pa preveč za nas planince. Mal smo se pridržali in tako previdno prečili edini skalnati predel poti.
Ker je bila koča zaprta smo kar nadaljevali naš pohod proti vrhu. Tudi tu je bila pot lepo speljana po pobočju in se enakomerno vzpenjala. Veliko dreves oz. grmičevja šipka, gloga je bilo na poti. Proti vrhu, ko smo izstopili iz gozda se nam je pa odprl imeniten pogled na pokrajino, ki se je potem samo še stopnjeval, dokler nismo prišli na vrh. Tu je bila skrinjica in tudi žig. Ob značilnem stolpiču na vrhu smo naredili skupinsko, se okrepčali in nadaljevali pot na Špičasti vrh. V glavnem povsod lepi razgledi. Za trenutek nas je obsijal tudi topli sonček.
Povratek je bil po drugi poti, bolj položni in tudi tu smo lahko opazili šipek, glog in nekaj ostalih značilnih dreves za ta predel. Na travniku med sestopom so nas jo presenetilo tudi ogromno marel, katere smo urno pobrali. Jaz sem jih imel za zajtrk.
Pot nas je potem vodila mimo koče in po gozdni cesti do našega izhodišča. Tu smo se nekoliko posedli napili zdravilne vode, katere izvir je bil ravno ob balinišču, kjer smo se imeli svoje avtomobile. Kmalu nato smo se odpeljali v smeri Rakitovca, Zazida na Razdrtega, kjer smo imeli zakusko pri kmečkem turizmu pri Hudičevcu.
Lepo prijetno je bilo, še posebno, ker nam je lepo služilo vreme, ni bilo vetrovno in tudi razgled je bil kar v redu.
Marjan