Kronika v letu 2018klik na sliko za povečavo
V nedeljo 23.12. bo en res lep dan. Občudovali bomo razglede na morje, Trst, Koper in se sprehodili po poti skozi edinstveno Kraško pokrajino. Dobimo se torej ob osmi uri na Dolgem mostu !

V četrtek 20.12. vas vabimo na prednovoletno srečanje ob 17 uri pri Prešernovem spomeniku.
Podali se bomo na sprehod ob Ljubljanici in morda še kam !!!
V nedeljo 9.decembra vabimo na izlet na Zasavsko Sveto Goro. ..
Predvideni izleti društva v decembru 2018:
Več o izletih bo objavljeno pravočasno v vabilu:

Zasavska Sveta gora – 9. december 2018
Prednovoletno srečanje PD Iskra v Ljubljani,
ob 17. uri se dobimo pri Prešernovem spomeniku
– 20. december 2018
Glinščica – 22. ali 23. december 2018


Izlet v neznano tudi letos. Imeli ga bomo v nedeljo, 25.11. Vsi znani podatki o našem izletu v neznano, Vabljeni !! .

Izlet ODPADE zaradi premalo prijav V nedeljo 11. novembra vabimo na izlet za otroke. Podali se bomo po markirani gozdni poti do doma na Vogarju, do razgledišča in mesta za vzlete jadralnih padalcev, ki ob lepem vremenu nudi pogled na Bohinjsko jezero ter celotno Bohinjsko dolino. . Prijave za izlet za otroke sprejema na mail ali po telefonu vodnica Dora, kot je zapisano v vabilu!

Žal tura zaradi premalo prijav odpade. Mogoče jo izvedemo kdaj drugič, izven terminov martinovanj ali drugih masovnih pohodov. V soboto 10. novembra je naš cilj Mokriška jama. Domačini imenujejo tudi Medvedja jama leži na nadmorski višini okoli 1500 mnm na gozdni meji na jugozahodnem pobočju Košutne (1974 m) oziroma južnega obronka Mokrice (1853 m) nad dolino Kamniške Bistrice. Jama, ki so jo odkrili že sredi 19. stoletja, je dolga več kot 40 m je bila znana po številnih kosteh jamskega medveda pa tudi drugih živali (volka, kozoroga, jamskega leva). . .

Turobna novembrska nedelja je minila v znamenju pohoda po Janovih poteh v organizaciji PD RTV Ljubljana. V Tivoliju se nas je zbralo kar okrog 80 udeležencev (točno štetje mi zaradi mobilnosti ni uspelo) in po nekoliko blatnih poteh smo se podali tja gor proti oddajniku, pa na Rožnik in nekako po znanih in neznanih stezicah različnim ciljem naproti (Mostec, Tivoli…..) V nedeljo 4. novembra se bomo pridružili planincem PD RTV po poti na Rožnik in Mostec (14.točka oddajnikov RTV), za katere uveljavitev ima največ zaslug pokojni Jan . .
Predvideni izleti društva v novembru 2018:
Več o izletih bo objavljeno pravočasno v vabilu:

Po Janovi poti do Mosteca – 4. november 2018
Medvedja jama – 10. ali 11. november 2018
Vogar, pohod za otroke – 10. ali 11. november 2018
Izlet v neznano – 25. november 2018OBVESTILO:Zaradi slabe vremenske napovedi je sobotni izlet odpovedan in je prestavljen na naslednji ugoden termin (jesenski ali zimski).
Glede na prihajajočo vremensko napoved (višje v gorah mraz in sneg, spolzka pot na Ljubeljsko Babo – Košutico) se z odobritvijo načelnice VO spremeni cilj sobotnega izleta. Tako gremo v soboto 27.10. na Špilk nad Blagovico. Tura ni zahtevna, niti dolga. Višinske razlike cca 600m. . .

s poti na Svačico.

V soboto, 20. oktobra se bomo podali na vzhodne Karavanke na goro Svačica, v bližini Stola. Dobimo se pod Halo Tivoli ob 6.30 uri. . .

na Križ je opisal vodnik Dušan.. V soboto, 13. oktobra bo po napovedih ugodno vreme za pohode v visokogorje, tako vas ponovno vabimo na pred dnevi odpadli izlet v osrčje Julijskih alp in sicer na Križ pri nekoliko višjem Stenarju. Torej dobimo se pod Halo Tivoli ob 5.45 uri. . Ponovno .
Predvideni izleti društva v oktobru 2018:
Več o izletih bo objavljeno pravočasno v vabilu:

Križ (Vrata, Bivak IV., Križ, Sovatna, Vrata) – 6. ali 7. oktober 2018
Karavanke (Svačica) – 20. ali 21. oktober
Ljubeljska baba (Košutica) – datum bo javljen poznejeje prispevala Alenka. je prispeval tudi Fedor. Tu je še Alenkin in Cirilin kratek . V nedeljo, 30. septembra se bomo pridružili prijateljem iz Maribora – KPD Hej gremo naprej. Zbor za izlet bo na parkirišču pod Halo Tivoli ob 7 uri. . .

OBVESTILO:Zaradi slabe vremenske napovedi izlet na Križ odpade oz. je preložen na začetek oktobra !!
V soboto, 22. septembra bo izlet v osrčje Julijskih alp in sicer na Križ pri nekoliko višjem Stenarju. Dobimo se pod Halo Tivoli ob 5.30 uri. . .
Od četrtka, 13.9 do nedelje 16.9. smo obiskali Italijanske Dolomite. Nekaj je prispeval Franci in na novo tudi Adrijana .Izlet zaradi slabe napovedi vremena ODPADE !!!
V petek, 7. septembra. bo zanimiv društveni izlet in sicer na Hudičev Boršt . .
Predvideni izleti društva v september 2018:
Več o izletih bo objavljeno pravočasno v vabilu:

Hudičev boršt za upokojence – petek, 7 september 2018
Dolomiti (Italija) – od četrtka do nedelje, 13. do 16. septembra 2018
Križ (Vrata, Bivak IV., Križ, Sovatna, Vrata) – sobota ali nedelja, 22. ali 23. septembra 2018
Po poti treh jezer,s PD Hej, gremo naprej – nedelja, 30. septembra 2018Žal je napoved z obilico dežja in snega pokvarila naše načrte. – ODPOVED
V soboto V soboto že ob 3 zjutraj nas bo vodila pot na tritisočak Petzeck v Avstriji . .Lokacija odhoda bomo sporočili naknadno.

V soboto 18.8. je planinski izlet na Bivak III – Za Akom. . Dobimo se torej ob 6.30 pod Halo Tivoli. .Izlet je odpadelPredvideni izleti društva v avgustu 2018:
Več o izletih bo objavljeno pravočasno v vabilu:

Planinski tabor, Slatna – od srede do sobote 1.-4.8.2018
Bivak III. za Akom – sobota, 18. avgust 2018
Petzek (Avstrija) – sobota ali nedelja 25. ali 26. avgust 2018


V karavli na Slatni smo bili kar sedem dni. Od sobote do sobote. Uradno pa od 1.8 do 4.8. Imeli smo se lepo, kliče – še pa še.Tu so foto utrinki s pohoda po Poti stoletnice , ki se nahaja v Italijanskih zahodnih Julijcih
Tu so še Fedorjeve slike
V nedeljo, 29.7. nam je vodnica Dora pripravila izlet, ki poteka po Poti stoletnice v zahodnih, italijanskih Julijskih Alpah. Dobimo se pri parkirišču Kompasa v Ratečah ob 5.30. . .

V dveh smo prehodili celotno in še več, najlepšo slovensko planinsko pot. Lepo je bilo. .
Veliko je prispeval Joc.
Več je prispeval tudi Fedor. Posnet je tudi boj kozorogov
OBVESTILO: Zaradi prestopa na lokalni avtobus bo odhod iz Šentvida pri Ljubljani že ob 5.30 !!
V petek 20.7 se bomo napotili na dvodnevni izlet po izboru slovenskih planincev na najlepšo markirano pot. Dobimo se torej ob 5.30 pri Ljudskem domu v Šentvidu pri Ljubljani . . Tako je bilo pred 15. leti
Za večino prvi letošnji dvotisočak Joc in Alenka sta jih prispevala. Tu je še kratek Alenke in Adrijane o današnjem izletu . Z Ogradi je lep pogled proti Triglavu in celotnim Fužinskim goram. Tja nas vodi Alenka. V nedeljo 8.7. ob 5.45 se dobimo na parkirišču pod Halo Tivoli . .Deževni izlet v Laško..
Tudi nekaj..
Vabimo vas na tradicionalni izlet v okolico Rimskih Toplic in Laškega. Izlet bo v sredo, 11.julija. Na pohod se pripeljemo z vlakom ki odpelje iz Ljubljane ob 6.50 iz Zaloga ob 7.00. Karta za vožnjo z vlakom do Rimskih Toplic in povratna iz Laškega. Pot nas bo vodila do Aškerčevega obeležja na Globokem, nadaljuje ob slapu do vznožja skalnatega grebena kjer je imel svoje prvenstvene plezalne smeri svetovno priznani alpinist Franc Knez Franček. Na tem mestu se je tudi smrtno ponesrečil. Nadaljujevali bomo do gostišča Čater kjer imajo odlične malice z juho po ugodni ceni 4,30€. Pot je dolga približno 7km in je primerna za vsakega pohodnika. Seveda brez pohodnih čevljev in palic ne bo šlo in pa lahka obutev. Vodil nas bo, kakor vsa leta do sedaj Drago. Po pohodu bo ogled pivovarne Laško z degustacijo. Dobimo se torej v avli ŽP Ljubljana ob 6.25. ali na ŽP Zalog zaradi parkiranja. Na jedilnem listu v gostišču Čater na Marija Gradcu bodo sledeče jedi na razpolago ..
1-bograč in sladica
2-ocvrti kameloni pomfri
3-Đuveč zelenjavni riž
4-solatni krožnik
cena malice z juho je 4,30 € seveda še jedi po naročilu
>


Predvideni izleti društva v juliju 2018:
Več o izletih bo objavljeno pravočasno v vabilu:

Ko ste fotke pregledali je tu še nekaj vtisov v besedi. Praktično vse že v slikovnem gradivu in ne bi bilo potrebno dopisovati ničesar. Pa je kljub temu toliko doživetega, da se nisem mogla upreti. LP Nadja


Ogradi – nedelja, 8. julij 2018
Laško, izlet za upokojence in druge planinke in planince – sreda, 11. julij 2018
Velika Zelnarica, Prehodavci – petek, sobota, 20. in 21. julij 2018
Pot stoletnice – nedelja, 29. julij 2018
Letni planinski tabor v Slatni – od 1. do 4. avgusta 2018
Na Veliki vrh nas pelje Roman v soboto 30.6. Tokrat se dobimo pri Petrolovi črpalki na kamniški obvoznici ob 6 uri . .

Za enkrat so tu le na Neretvi.
Tu je PDF od 1. dne počakaj da se odpre in klikni na slike, s klikom se potem samo predvaja.
Še veliko v Konjic od Fedorja, Adrijane in na NOVO tudi Evgena
Lep Francijev iz Konjica.


Nekaj utrinkov z današnje otvoritve planinske poti na 14 oddajnik RTV na Rožniku.Lepo planinsko doživetje po planinah in gorah Tina nam je pričarala poglede s Koble na eno in drugo stran. Tudi v nedeljo 17.6. se bomo družili tokrat po Bohinjskih gorah s Tino. Dobimo se pod halo Tivoli ob 6.30 . .
Nasmejane in vesele so bile naše mlade planinke . V soboto 16.6 se bomo družili z otroci na Zelenici. Starši oz. skrbniki lahko z vodnikom obiščete ferato Spodnji Plot . .
Tu so slike od z Jan je avtor V soboto 9.4. ob 7.15 se dobimo na parkirišču P&R na Dolgem mostu. Jan nas bo vodil na Javornik (1240 m) in po poteh Claustre Alpium Iuliarum iz Hrušice po delu rimske Hrušice pri Stari pošti (Ad Pirum – trdnjava) do obnovljene trdnjave na Lanišču in po načrtovani planinski poti kamnitih branikov Rima in delu ob Rapalski meji.
V ponedeljek 4.6. bo “upokojenski” izlet, ki se ga lahko udeležijo vsi, ki imajo ta dan prosto. Posebnega vabila ne bo, kdor pride je dobrodošel. Dobimo se torej na železniški postaji v Ljubljani nekaj pred deveto uro (za nakup kart – vlak odpelje ob 9.15) ali na parkirišču žel. postaje Lj. Ježica ob Slovenčevi cesti ob 9.20. Peljali se bomo do postaje Bakovnik-Duplica, kjer vas bo čakal vodnik Marjan. Bil je lep sončen ponedeljek


Predvideni izleti društva v juniju 2018:
Več o izletih bo objavljeno pravočasno v vabilu:

Hrušica – Klaustra – 9. ali 10. junij 2018
Izlet za otroke – Zelenica – 16. junij 2018
Bohinjske gore s Tino – 17. junij 2018
Konjic (BiH) – 23.do 27. junij 2018
Veliki vrh – Velika Zelenica – Molička peč – Poljske device – Križevnik – 30. junij 2018


Za nedeljo 27.5. vodnica Dora pripravlja izlet z otroci pri Vabljeni otroci z starši in tudi z dedki ter babicami. Lepo smo se imeli


v soboto 26.5. MDO PD Ljubljane in PD POlž Višnja gora vabi na 48. tabor Ljubljanskih planincev. Dobimo se ob 7.10 v avli železniške postaje v Ljubljani.
S PD RTV se bomo družili tudi letos na medo pohodu. Dobimo se v soboto, 12.5. ob 7 uri pod Halo Tivoli.
Posebnih prijav na naši spletni strani ne bo. ,
Tako je bilo danes na v kombinaciji s izletom. je opisal tudi Franci


Naš tradicionalni spominski pohod in kolesarjenje – “Draga Peršla”. Dobimo se pri ribiški koči ob ribniku v Šmartnem pod Šmarno goro v nedeljo 6.5.2018 ob 9.00.


Predvideni izleti društva v maju 2018:
Več o izletih bo objavljeno pravočasno v vabilu:

Spominski pohod Draga Peršla – 6.maj 2018
Loški Potok – 12. maj 2018
Izlet za otroke Grahovče, Dom pod Storžičem 27. maj 2018
na Svetino je prispevala Stanka. da ne pozabimo na ALMO KARLIN.


V nedeljo, 22. 4. 2018 bo planinski izlet na Svetino nad Celjem. Odhod bo ob 7.uri izpred Hale Tivoli. Izlet bosta vodila vodnik Dušan Debevec in Adrijana Scortegagna. .Prijetno in razigrano je bilo srečanje s prijatelji – planinci PD Hej gremo naprej, katere je prispevala Alenka.


V nedeljo 15.4 se bomo družili s planinkami in planinci PD Hej gremo naprej. Bil bo to pohod s Tivolija na Rožnik in Mostec in še kaj. .

na Madžarsko


V soboto 7.4. je novi datum za planinsko potepanje po lahkih planinskih poteh Madžarske dežele bo doživetje iz Panonske ravnice od višinske kote Badacsony 105 m – 438 m in Kisapati 130 m – Szent Gyoergy Hegy 415 m. .


z današnjega pohoda, fotke prispeval Zlatko. Nadja je pa pohoda okorog Slivne


Predvideni izleti društva v aprilu 2018:
Več o izletih bo objavljeno pravočasno v vabilu:

Vse zaostale planinske izlete bomo nadomestili v ugodnejših vremenskih razmerah.

Geoss, Slivna, Pivkelj – 2. april 2018
Monošter z okolico – 7. april 2018
Tivoli, Mostec, Šišenski hrib s PD Hej, gremo naprej 15. april 2018
Vrunčev dom 21. ali 22. april 2018


z današnjega pohoda, fotke prispeval Zlatko


Na velikonočni ponedeljek se bomo udeležili pohoda “Po poteh okoli Slivna”,


Izlet na Ivanščico se zaradi spleta okoliščin prestavlja za nedoločen čas.


OBVESTILO O IZLETU V KONJIC (BIH)V soboto 17.3. imamo v našem planu planinsko potepanje po lahkih planinskih poteh Madžarske dežele bo doživetje iz Panonske ravnice od višinske kote Badacsony 105 m – 438 m in Kisapati 130 m – Szent Gyoergy Hegy 415 m. .Izlet je prestavljebn na mesec april
Bili smo na . Franci je dodal našega pohoda

Predvideni izleti društva v marcu 2018:
Več o izletih bo objavljeno pravočasno v vabilu:

Monošter z okolico – 17.marec 2018
Ivanščica – 24. ali 25 marec 2018
Geoss, Slivna, Pivkelj – 2.april 2018Franci je tako opisal naš potep, nekaj je dodal tudi Stane


V soboto 24.2. gremo na zimski potep od Kranjske gore v Tamar. Pridružite se nam .
Predvideni izleti društva v februarju 2018:
Več o izletih bo objavljeno pravočasno v vabilu:

Hrastnik – Gore – Kopitnik – Rimske Toplice – 8. februar
Zimski tabor – Pohorje; Ruška koča na Arehu – 9. februar – 11. februar 2018
Kranjska gora – Tamar – 3. ali 4. vikend v februarju


Nekaj slik.
In tu je še veliko lepih.
.
.


Od petka 9. februarja do nedelje 11. februarja 2018 imamo zimski tabor na Pohorju. Zbor udeležencev bo v Ruški koči na Arehu, v petek ob 9.30 uri, povratek s Pohorja v nedeljo, predvidoma ob 16. uri. ( 1246 m n. v.) . .Tudi letošnji pohod na Kopitnik bo in kar 19 nas je bilo.


Uradno je v planu naš vsakoletni tradicionalen izlet na Kopitnik že od leta 2000. Tudi letos ga bomo izpeljali. Pridružili se nam bodo tudi planinci in planinke prijateljskega PD Delo. Pridružite se nam tudi vi. Prijavnice ne bo – vsak, ki se bo udeležil pohoda bo dobrodošel. Dobimo se torej v četrtek, 8.2. ob 6.25 v avli železniške postaje. Hrana in pijača iz nahrbtnika a lahko tudi v dveh kočah. Kakor običajno osebno opremo prilagoditi letnemu času. Začetek pohoda bo v Hrastniku, vmesne točke so Koča na Gorah in na Kopitniku. Zaključek pohoda bo v Rimskih toplicah v restavraciji Aqua Roma. Več informacij na tel. 041990371.

Slike z današnjega izleta na Grmado in Tošč prispevali Adrijana in Stanka.


Za izlet v nedeljo je izhodišče razgledne planinske poti na Grmado pri odseku ceste pred Mačkovem grabnu. Pridružite se nam .
Evgen je prispeval .
V petek 19.1. 2018 ob 17 uri bo občni zbor našega društva.
Več v vabilu. Vabljeni!
.


.
V nedeljo, en vikend pred občnim zborom, se bomo sprehodili čez Sv. Mohor na Sv. Jošt. Pridružite se nam .Predvideni izleti društva v januarju 2018:
Več o izletih bo objavljeno pravočasno v vabilu:

Kum – 2. januar
Sv.Jošt,Sv Mohor nad Kranjem – 6. ali 7. oz. 13. ali 14. januar
Občni zbor – 19. januar, petek ob 17 uri
Polhograjski Dolomiti – 27. ali 28. januar


.
Novo leto se približuje in s tem naši novi izzivi in izleti. Prvi tak izziv bo vsakoletni pohod na Kum. Dobimo se v avli na železniški postaji v Ljubljani 2.1.2018 ob 6.25. Vlak odpelje ob 6.50. Prijav ni. Kdor pride je dobrodošel.