Nepal

Gremo v Nepal in na treking v Himalajo – 1 del
(za povečavo vsako sliko klikni 2x)

Takole sem se novembra 2012 odpravljal na pot v Nepal
Takole sem se novembra 2012 odpravljal na pot v Nepal
Z dvemi nahrbtniki je bilo kar težko
Z dvemi nahrbtniki je bilo kar težko
A veselo sem si ju oprtal in odpotoval
A veselo sem si ju oprtal in odpotoval

Pot v Nepal!

Mlajši sin Andrej je z ženo in svojo družbo, s katero je prepotoval že več kot pol sveta, že dalj časa planiral obisk te Himalajske dežele in še naprej – Tibeta – strehe sveta, kot radi poimenujemo to kitajsko provinco onkraj Himalaje. Žal nam je kitajska politika z zaporo meje in kljub izdanim in drago plačanim vizam v Ljubljani, preprečila ogled te zanimive, za kitajsko politiko zaradi Dhalajame, problematične, a sicer izredno zanimive dežele.
Kljub kupljenim in nato tudi propadlim letalskim vozovnicam za pot domov iz Pekinga (do tja bi se peljali z vlakom preko 4000 km daleč iz Lhase – glavnega mesta Tibeta), nam ni bili dano videti te deželice, ki leži na povprečni nadmorski višini preko 4000 m! Pa kdaj drugič Za potovanje v to deželo sta najprimernejša termina v aprilu in jeseni oktobra in novembra.Takrat je tam čas sušnega obdobja brez monsunskega dežja in s primernimi temperaturami.

Njihov tradicionalni pozdrav
Njihov tradicionalni pozdrav
Boudha (Bodnath) center tibetanskih budistov z največjo stupo
Boudha (Bodnath) center tibetanskih budistov z največjo stupo
Buda naju gleda od vsepovsod
Buda naju gleda od vsepovsod

Buda naju gleda od vsepovsod
Buda naju gleda od vsepovsod
<

Andrej, kot naš glavni organizator, je izbral let iz Milana do Dubaja, preko Delhija do Katmanduja. Leteli smo z letalsko družbo Emirates in ni nam bilo žal, saj imajo najmodernejša letala, ja pa lepe stevardese, ki te postrežejo kadar želiš (mislim s hrano in pijačo). Sicer smo že na poti imeli nekaj težav z zaporo avtoceste malo naprej od Benetk (italijanska specialnost so slabe označbe), ko te pošljejo kar na eno lokalno cesto in našemu garminu se je tako zmešalo, da smo se kar daleč vozili nazaj proti Benetkam oziroma domu. A imeli smo veliko časovne rezerve, tako da ni bilo panike!
Vsi poleti (tudi nazaj) so minili mirno, ker je bilo vreme zelo stabilno. Jaz sem užival na letališčih v Dubaju in Delhiju ob čakanju na prestop, ko sem sredi noči opazoval živahen utrip in vrvež, s katerim se ne bi moglo brniško letališče primerjati, tudi če bi bilo 30 krat večje !!!

Buda še kar gleda
Buda še kar gleda
Pod opičjim templjom - Swayambunatha
Pod opičjim templjom – Swayambunatha
Molilni mlinčki , na tisoče jih je
Molilni mlinčki , na tisoče jih je

In če je v Dubaju vse v najdražjem marmorju, so zanimivo, v Delhiju vsi hodniki in ogromne avle s terminali, v debelih preprogah – tepihih, kjer je po mojem leglo vseh mogočih bakterij, pa čeprav, roko na srce, je vse zelo, zelo čisto! Drugače, kot v Katmanduju, kamor smo prispeli po ene 30 urah vožnje in čakanj in kjer nas je pričakal smog in vse značilnosti tiste pravega Nepala (beri prave Indije, za katero
vem le iz pripovedovanj in dokumentarnih filmov).
POVEM LAHKO LE TO – KO DOŽIVIŠ NEPAL IN KATMANDU – SI S TEM ŽE PODOŽIVEL VSE »LEPOTE IN ZNAMENITOSTI« INDIJE (krave, psi, smeti na tisoče ton po ulicah, kanalizacija in elektrifikacija na višku, prah……..berači )!

Pogled z opičjega templja na smog nad Katmandujem
Pogled z opičjega templja na smog nad Katmandujem
Kremiranje trupel v templju Pashupatnath
Kremiranje trupel v templju Pashupatnath
Raj za električarje
Raj za električarje
Električna napeljava v Katmanduju
Električna napeljava v Katmanduju

Da je organizacija našega Andreja in sodelovanje z eno Nepalsko agencijo na najvišjem nivoju, ko je nas, med veliko množico ljudi, takoj prepoznal g. Cchabi, lastnik agencije, ki nam je organizirala vse, kar smo v Nepalu potrebovali. Tako prenočišča v hotelih, vsa treking dovoljenja in smeri naših poti (vse z našim predhodnim dogovorom) vključno z vodniki – nosači, pa rafting in obisk Chitwan parka – vedno nas je ob dogovorjeni uri čakal ali kombi, ali osebni avto s šoferjem in nas odpeljal tja, kamor smo bili namenjeni. Le oglede v Katmanduju smo si uredili in prilagodili sami, kakor nam je dopuščal čas. Prav zato smo lahko videli in doživeli toliko, da bi sicer s kakšno turistično agencijo morali tja potovati najmanj dvakrat.

Na obali umazane reke
Na obali umazane reke
Stranska ulica
Stranska ulica
Zrak v mestu ni prav čist, a kako naj pijem pivo
Zrak v mestu ni prav čist, a kako naj pijem pivo

Nekaj o državi Nepal, ki je najmlajša republika na svetu !!!

Nepal je republika v južni Aziji med dvema svetovnima velesilama. Na severu meji na Kitajsko, na jugu pa na Indijo. Je celinska država, znana po tem, da je na njenem ozemlju velik del gorovja Himalaja, dom osmih osemtisočakov, med katerimi je tudi 8.848 metrov visok Mount Everest, najvišja a sveta, ki se nahaja na meji s Kitajsko. Gore in hribovja pokrivajo kar 80 % celotnega ozemlja v državi, kar državi predstavlja velike izzive. Večina prebivalstva živi zunaj mest, na podeželju ter v gorskih predelih in dolinah (kar 80%). V dolinah se prebivalci večinoma ukvarjajo s kmetijstvo, kjer najpogosteje gojijo riž.

Čakajoč na prevoz - rikše
Čakajoč na prevoz – rikše
Prevoz tovora na vse mozne nacine - prvič
Prevoz tovora na vse mozne nacine – prvič
Prevoz tovora - drugič
Prevoz tovora – drugič
Prometni kaos v Katmanduju - prvič
Prometni kaos v Katmanduju – prvič

V Katmanduju!

Kultura Nepala je doživela svoj vrhunec v 17. stoletju, saj so dolino obvladovale tri mestne državice, ki so bile vitalna vez v trgovanju s tedanjimi močnejšimi sosedami. Tri mestne državice so bile Katmandu, Baktapur in Patan. Med njimi je prišlo do tekmovalnosti, vendar se je ta leta 1768 končala z združitvijo Nepala pod oblast kralja Prithvija Narayana Shaha, ki jo je z nekaj vojaškimi in diplomatskimi zmagami izvedlo vodstvo bojevitega plemena Gurk, ki so še danes znani kot odlični bojevniki. V tistem obdobju so v dolini zgradili nekaj najlepših templjev in palač, pred katerimi se danes zbirajo množice turistov in domačinov. Država je nastala 21. decembra 1768 z združitvijo Nepala pod oblast kralja Prithvija Narayana Shaha. Do konca 20. stoletja je bila država kraljestvo, začetek 21. stoletja pa je zaznamovala državljanska vojna in poskusi demokratizacije ter sekularizacije oblasti. Do takrat je bil Nepal edina država na svetu s hinduizmom kot uradno državno religijo. V sklopu mirovnega procesa je začasna vlada 18. maja 2006 proglasila Nepal za sekularno državo. 28. decembra 2007 je sprejela zakon, s katerim je proglasila Nepal za federativno demokratično republiko in odpravila monarhijo. Deklaracija o razglasitvi federacije je bila formalno sprejeta 28. maja 2008, s čemer je Nepal postal najmlajša republika na svetu. Nepal je približno sedemkrat večji od Slovenije in ima nekaj manj kot štirinajstkrat več prebivalcev od naše države .Glavno mesto je Katmandu, ki je zaradi svoje čudovite arhitekture pod Unescovo zaščito. Leži na 1.400 metrov nadmorske višine in v njem prebiva ena dvanajstina celotnega prebivalstva Nepala, to je več kot dva milijona.

Tržnice na vsakem koraku, ob prašnih ulicah in smeteh
Tržnice na vsakem koraku, ob prašnih ulicah in smeteh

Prometni kaos - drugič
Prometni kaos – drugič
Prodaja gre bolj slabo
Prodaja gre bolj slabo

Prva stvar, ki nas je v Katmanduju pričakala, je smog. Promet je neznosen, mesto na trenutke deluje kot ogromna prenaseljena vas, krave kot svete živali se prav počasi premikajo, kjerkoli pač želijo, kaos in neorganiziranost pa sta le pika na i tipičnemu azijskemu vzdušju.
Seveda nismo zamudili ogleda enega najstarejših templjev v Nepalu (njegova starost okoli 2000 let), Swayambhunatha. Gre za budistični tempelj, znan tudi pod imenom Opičji tempelj, saj ti pot skoraj na vsakem koraku prekrižajo »svete opice«. Skušal sem navezati stik z eno, ki mi je delovala prav simpatično, pa ni bila pripravljena za »pogovor« in sva se hitro sprla. Do templja vodi 365 stopnic. Verjetno še bolj pomemben je hindujski tempelj Pashupatinath, ki velja za najbolj svetega med templji Shive, kjer smo bili lahko priča ritualnemu kremiranju umrlih, nekaj podobnega kot v svetem indijskem mestu Varanasi, v kolikor vas je pot tja že vodila.

Na sredini sem pa jaz
Na sredini sem pa jaz
njemu prav nič ne manjka
njemu prav nič ne manjka

Če pa je za vas vse to premalo zanimivo, je najbolje da se čim prej odpravite na izhodišča trekingov ali alpinističnih vzponov, v mesti Pokhara ali Lukla.
Nas je pot najprej vodila v Pokharo, kamor smo prispeli po dobrih osmih urah vožnje z modernim turističnim avtobusom in nič kaj moderno cesto, ki jo je včasih kar zmanjkalo!

NADALJEVANJE SLEDI ŠE V TREH DELIH NA NASLEDNJIH STRANEH !
Fotografije Andrej in Tadej
Franci Hrastar 17.09.2013