Špilk

2021
Tudi zadnji aprilski izlet na Špilk smo v društvu z nekaj prilagoditvami tudi izvedli. Bilo je pravilo do 10 oseb, kar smo se morali na pohodu tudi upoštevati. Pohod na Špilk smo zato izvedli iz Tuhinjske doline. Po ogledu poti sem videl, da bo pohod potekal po neobljudenih gozdnih poteh skoraj do vrha.
Po zboru v Ljubljani se je kolonica avtomobilov ustavila pri bencinski črpalki v Kamniku, kjer smo se kolonici pridružili še Alenka in seveda jaz. Kakor sem omenil smo se zapeljali po Tuhinjski dolini, čez prelaz Kozjak in kmalu nato zavili na stransko cesto, kjer smo se nato ustavili in pripravili na pohod. Po kratki razlagi poti smo zakorakali najprej v dokaj strm klanec po cesti do domačije Strmšek, nakar skozi njihovo dvorišče krenili naprej po nemarkirani gozdni kolovozni poti do slemena nad domačijo. Pot je bila dokaj suha, le sem pa tja nekoliko bolj mokra, kar se je pa dalo izognit. Od tu smo nadaljevali po makadamski cesti, ki vodi v Lukovico do križišča poti, kjer nas je tabla usmerila proti Špilku. Nekje po nekaj sto metrih, smo se potem usmerili proti vrhu po zelo strmi potki. Vsi smo jo uspešno premagali in tako prisopihali do bivaka na vrhu Špilka.
Kakor običajno je sledilo preoblačenje, zakuska in še kaj. Vzeli smo si kar debele pol ure za sprostitev in prijeten klepet. Sledil je zmeren spust po poti, ki je bila nekoliko bolj prijazna za naša kolena kakor vzpon. Ustavili smo se tudi pri spomeniku, kjer je bil žig . Nekatere naše planinke so se tudi nekoliko »napasle« regrada, ki ga pa ni bil ravno v izobilju.
Nadaljevanje poti je bilo delno po markirani poti. Glede na mojo ogledno turo sem izbral potem v nadaljevanju nekoliko podaljšano verzijo nemarkirane poti v dolino. Bila je zanimiva. Tu je bil gozd skrbno urejen, brez dračja in z ogromnim kupom izruvanih štorov na enem kupu. Vse smo lepo premagali in uspešno prispeli do ceste in nato mimo domačije Peterživec in Strmšek prispeli do svoji avtomobilov. Seveda, Nena in Lojzka sta morali vmes nabrati še nekaj kopriv ob kozolcu na poti.
Lep sobotni dan smo tako izkoristili za prijeten izlet, katere jih večina še ni uspela prehoditi.
Marjan
Na prelep spomladanski dan zemlje je težko ostati doma, toliko lepot Slovenije ja da jih ne smemo zamuditi. S pomočjo dobrih poznavalcev na Špilk, Tuhinjska dolina Kozjek in palce v roke in na vrh, ob poti naberem še malo spominov v objektiv, v ozadju lep razgled na Menini o planino, zanimiv kup štorov, se kar lahko skriješ.
Štefka

Sv. Lovrenc nad Polh. Gradcem

2021
Pri izvedbah izletov, glede na situacijo epidemije, v društvu izkoristimo vse možne načine, da v skladu z smernicami izvedemo planiran izlet. Tokrat smo šli na Sv. Lovrenc nad Polhovim Gradcam. Tu nas je vodi naš vodnik Dušan. Nekaj pri tem je dodala tudi Štefka, ki ji je to zelo domač teritorij.
Zbrali smo se v Srednji vasi in od tu lepo v skupini in se z lahkim korakom usmerili po markirani poti na vrh Sv. Lovrenca. Da nam je Dušan nekoliko otežil pot smo šli kar po strmi grebenski poti in na koncu tudi nekoliko poplezali na vrh obzidja. Nekateri so hodili nekoliko hitreje eni pa bolj previdno in seveda nekoliko počasneje. Vsi pa smo uspešno premagali dokaj zahtevno pot.
Na vrhu je bilo kakor običajno preoblačenje in zakuska, seveda tudi ni manjkal spigadol za razkužilo. Na vrhu se je hotelo vreme nekoliko skisati, saj je padlo nekaj kapljic dežja a razpoloženja to ni spremenilo. Ko smo se odpravili v dolino je Jože nekoliko iskal svojo vrečko z cvetovi a jo je imel ves čas za vratom, hecno.
Ko smo se tako spustili do sedla pod vrhom, nas je Štefka, glede na to da pozna vse kotičke tega vrha, povedla po nekoliko daljši potki okoli pobočja. Po lepo speljani gozdni potki smo tako prispeli do našega izhodišča. Med potjo smo videli v dolini tudi domačijo naše planinke Štefke.
Pri avtomobilih smo se tako uredili opravili analizo poti se posedli v avtomobile in odhiteli domov. Bil je to prijeten izlet in v zadovoljstvo vseh pohodnic in pohodnikov.

Čistilna akcija

2021

Letošnje čistilne akcije se je udeležilo 5 članov PD Iskra Ljubljana in ena pridružena članica. Na pot smo se odpravili že po ustaljeni trasi kot se za planince spodobi – po planinski označeni poti , ki vodi na grad in se zaključi na Vodnikovem trgu . razdelili smo se v tri manjše skupine ter odšli po levi in po desni strani ceste in tudi po obeh straneh Ljubljanice. Opažamo, da je ob poti sicer nekoliko manj smeti, je pa zato toliko več čudežno odpadlih obraznih mask, ki žal ležijo vsepovsod. Standardno kot vsako leto je še vedno najbolj onesnažen predel Hradetske ceste ob robu, ki sega od rondoja do mostu čez Ljubljanico, tam se za ograjo na bregu do železniške proge vedno najde veliko odpadkov …letos tudi ogrodje od kolesa. Akcijo smo zaključili uspešno kot vsako leto v upanju, da bo naslednje leto še manj smeti predvsem pa, da bodo ljudje spoznali, da moramo sami poskrbeti za svoje čisto okolje in spoštovati našo zemljico.
Zapisala :Cirila Skvarča;

IMG_6082