Po Svarunovi poti

Dogodki PD Iskra Ljubljana

Pohoda se je na praznični dan udeležilo skupaj 105 pohodnikov med njimi tudi štirje z našega društva. Start in cilj je bil na Škofljici, pot je potekala po hribčkih in dolinah ter vasicah naše občine.
Na dolžini 23 km je bilo veliko postankov za okrepčila (taka in drugačna), tako da smo hodili kar ene 6 ur in pol. Kdor se je odločil za vodenje pohoda, je moral hoditi v skupini z gospo Olgo Marguč, ki nam je povedala veliko zanimivosti. Pot nas je vodila takole:
Škofljica – Zalog – Gumnišče – Gorenje Blato – Drenik – Smrjene – Gradišče – Vrh nad Želimljami – Želimlje – Pijava Gorica – Škofljica.
Svarunova pot je krožna pohodna pot po večjem delu območja občine Škofljica. Vodi nas po krajih, ki jih je Fran Saleški Finžgar vključil v svoj roman Pod svobodnim soncem, ki ga je napisal, ko je župnikoval v Želimljah.
Začetek poti je izpod Ruskovega kozolca, poleg osnovne šole Škofljica oziroma 30 m od končne postaje avtobusa 3b. Pot poteka po gričevnatem svetu do Vrha nad Želimljami, tam se spusti do Želimelj v dolino Želimeljščice, po kateri se spet vrne na svoje izhodišče. Celotna pot je dolga 23 km, lahko pa jo prehodimo v več krajših odsekih.
Pot je opremljena z novimi tablami, kjer najdemo podrobnejše razlage.
Letos bi vas povabili na voden pohod, naša vodička vam bo povedala zanimivosti, ki so se dogajale na tej poti in ustvarile bogate zgodovinske in kulturne spomenike.
Pripravili smo vam odlomek iz knjige Frana Saleškega Finžgarja Pod svobodnim soncem Svarun svojemu sinu Iztoku Gorje narodu, če pognoji travnike z lastno krvjo. Ne bo pasel svojih čred po zelenicah. Sovrag pride in popase s tujo čredo. Sin, če od očeta vse pozabiš, če se ne domisliš niti gomile, kamor zasuješ moj prah, če se napotiš na jug, če odrine narod za soncem proti zatonu, ne pozabi teh besed. Velik bo Sloven, bival bo v mirnih hišah, rejene bodo njegove črede, svobodno sonce mu bo svetilo leto in dan, če bo složen z brati. Če ne, pride tujec, postavi mu peto na tilnik in svobodni postane suženj.
stran 398 v 4. knjigi Zbranega dela Frana Saleškega Finžgarja
Pot je opremljena z novimi tablami, kjer najdemo podrobnejše razlage.

Slike s pohoda je prispeval Franci