Miklavževanje na Zelenici

Dogodki PD Iskra Ljubljana

Organizacija zimskega planinskega tabora PD Iskra Ljubljana je letos padla točno na dan, ko Sveti Miklavž po tradiciji obišče pridne in mamo manj pridne. Skoraj bi se mi zapisalo »otroke«, pa najbrž ne bi bilo primerno udeležence tabora primerjati z razigranimi, sproščenimi in malce Boga boječimi in vraževernimi mladostniki. Da ne? Sem se tokrat temeljito zmotila. Prvega svetega moža s spremstvom in darili so pričakali s tako otroško radostjo, veseljem in spontanostjo, da je tokrat na Zelenici stekla prava gledališka predstava. Brez generalke, brez vaje. Kostumi ( ki sta jih požrtvovalno iz doline tovorila Drago in Branko in jih je pripravila in priskrbela Nada) so preobrazili planince s skritimi gledališkimi talenti v dramsko skupino, ki je ob sodelovanju vseh udeležencev temeljito raztegnila smejalne mišice. Iščem primeren izraz, pa po tednu dni ne najdem pravega. Je bilo ČAROBNO? Morebiti IMENITNO? Lahko tudi ČUDOVITO? Vsekakor pa NEPOZABNO in NEPONOVLJIVO!

Sveti Miklavž ( v odlični vlogi Janeza Cimpermana) je imel svetovalko Nuno, ki je celo leto 2014 inkognito spremljala aktivnosti kolegov in kolegic, beležila posebnosti, uspehe, nerodnosti, tako da se je modri sveti mož lahko odločil, ali naj grešnikom dodeli šibo ( tudi te smo nepoškodovane prinesli direktno iz Kamnika) ali klasično darilce ( parkelj iz kvašenega testa, suhi jabolčni krhlji, Frutabela). Vrag je bil »od hudiča«; spontano dodeljena vloga Andreju Jakopu se je izkazala za najboljšo določitev, zaživel je, kot da mu je to življenjsko poslanstvo. K sreči je imel na razpolago rezervne palice, s katerimi je strastno kaznoval prostorčke za hrbtom/ritim je prizanesel. Svetlolasi angelček ( Nataša Cimperman) z angelskimi krili (škoda, ker nisem uspela poleteti z njimi, ko sem jih imela navezane na nahrbtniku) pa je s stoično mirnostjo tolažil grešnike, klečeče pred božjim odposlancem.

Božji odposlanec je pred svoje obličje ukazal privesti grešnike. Preveril je požrtvovalnost, dobroto, kreativnost, delavnost, iznajdljivost, povprašal po grehih, razvadah, slabostih. Da bi kar najlažje odločil, si je s »plonk listkom«:
Kamnik, 12. 12. 2014 Nadja Uršič