OVGN aktivnosti

Spoštovani, posredujem vam obvestilo, ki ga z veseljem pošiljam vsem, ki delujemo na področju varstva narave, planinarjenja. V časih Covid 19 ” zaklenjenih” v občine meje, ko smo ob prostih dnevih obrali že vse bližnje griče, imamo to nedeljo priložnost prisluhniti zanimivi nedeljski rubriki – Nedeljski gost na Valu 202. To nedeljo 13. decembra 2020 bo na VALU 202 v rubriki Nedeljski gost, ob 10. 45 razgovor z dr. Martinom Šolarjem, dolgoletnim aktivnim članom PZS, naravovarstvenikom, nekdanjim direktorjem TNP… Nedvomno zanimivo in vredno poslušanja,ostanite zdravi, lep pozdrav
Če utegnete in če vas zanima…… Vedno nekaj novega. Vstopnina 4€ Več tu na spletu.
RASTLINE IN OPRAŠEVALCI
Četrtek, 3. september 2020 ob 17.00
Javno vodenje
Na sprehodu po Botaničnem vrtu si bomo ogledali pomladanske rastline, na katerih opraševalci nabirajo hrano, izvedeli kakšne barve cvetov so za različne opraševalce najbolj privlačne, in zakaj so opraševalci tako pomembni za človeka in ohranjanje ravnovesja v naravi. Rastline in opraševalce vam bo predstavila vrtna prostovoljka Olga Marinko.
PLANINSKO DRUŠTVO DRAVA MARIBOR – Odsek za varstvo gorske narave vabi vse varuhe gorske narave, gorske stražarje in zainteresirane planinke in planince na srečanje dne 12. septembra 2020.
Več v prilogi.
V kolikor bo zadostno število prijav, bo organiziran avtobusni prevoz. Izlet je na voljo vsem članom (ne glede na nivo naravovarstvenega predznanja). Malo bo predavanj, malo pohoda in kosilo–>ob prijavi navedite za kateri obrok kosila ste se odločili, to boste nato tudi dobili.
Prijave zbiram na moj elektronski naslov urdora@gmail.com in sicer najkasneje do 4.9.2020!!

Turizem Bohinj in Triglavski narodni park organizirata izobraževanje o alpski možini in traviščnih habitatnih tipih za planinske in turistične vodnike ter ostale ljubitelje alpskega cvetja, ki bo v nedeljo, 2. avgusta 2020. Izobraževanje poteka v okviru projekta VrH Julijcev, saj je ravno pravilno usmerjanje obiskovalcev pomembno za izboljšanje stanja
te ogrožene rastlinske vrste. Več o ….ČISTILNA AKCIJA NA KOKRSKEM SEDLU
PD Kamnik vabi vse svoje člane ter vse gorske stražarje, varuhe gorske narave in druge planince dobre volje, zlasti iz Kamniško-Bistriškega območja, na čistilno akcijo. Čistili bodo okolico Cojzove koče.
Akcija bo v nedeljo, 12. julija 2020 z začetkom ob 9. uri. Tudi morebitnih zamudnikov ne bodo zavrnili. S seboj prinesite obilo dobre volje, rokavice ter seveda masko (za v kočo), za ostalo bo poskrbel organizator, ki pravi:
– hrana bo organizirana v koči
– za vreče (ločevanje) bomo poskrbeli mi
– v kolikor imate svoje delovne rokavice jih prinesite, drugače jih priskrbimo mi
– obleka za delo naj bo takšna, da je ni škoda
– potrebno orodje bomo našli v koči

Dodatne informacije in prijave:
Marko Petek
predsednik PD Kamnik
Tel.: +386(0)41 874 887
E-naslov: predsednik@pdkamnik.si


Predavanja POD KOZOLCEM. Program delavnic, ki jih organizira Razvojana agencija Zgornje Gorenjske – RAGOR


Na Televiziji Slovenija so v času izrednih razmer na spored uvrstili tudi pester niz izobraževalno-dokumentarnih oddaj in filmov RTV produkcije,


Poleg obveščanja Odsekov v PD in vodstva MDO Ljubljana, pošiljanja razpisov, obvestil, vabil na razne aktivnosti in predavanja vam pošiljam še nekaj časovno planiranih aktivnosti, ki vam ( nam ) bodo v pomoč pri načrtovanju aktivnosti.
Marec, april, maj, junij 2020
14. marca 2020 bo v Planinskem muzeju v Mojstrani:
a) licenčno izpopolnjevanje za VGN
b) Zbor Odsekov / letni
V aprilu se bomo pridružili aktivnostim ob Dnevu Zemlje( 22. april)
V maju se bo začel tečaj za VGN / letos bo potekal na lokacijah: Lisca, Nanos, Vrata. O razpisu boste obveščeni.
V dogovoru z MDO Gorenjske bo v maju potekal tudi tečaj za GS, v dveh delih. Tudi o tem boste dobili obvestila.
Meseca maja bomo v sodelovanju z MDO izvedli naravovarstveni izlet v dolino Kamniške Bistrice, predvidoma 16. maja.
Prav tako se bomo ( z vlakom) udeležili Festivala alpskega cvetja v Bohinju – predvidoma sobota 30.05.2020 – botanični izlet
Jeseni se na planini Razor ponovno pripravlja ( v org. KVGN ) letno srečanje varuhov in stražarjev.
To seveda ni vse, lahko nas Odseki obveščajo – te o svojih aktivnostih.Odseke VGN, GS in PD prosim, da poiščejo zainteresirane planince-ke, ki bi se vključili v izobraževanje za VGN ali GS.
Lep naravovarstveni pozdrav,
Nevenka Rajhman, OVGN MDO Ljubljana


Vsako leto na naših cestah umre veliko sov v nočnih trkih. Po zaslugi srčnih ljudi nekatere ranjene pridejo v zavetišče, kjer jih dr. Zlatko Golob pozdravi.Več tu v priponki o vračanju sov v naravo


Odsek za varstvo narave pri PD Ljubljana-Matica vabi na predavanje Petre Sladek o invazivnih rastlinskih vrstah in možnosti njihove uporabe.
Predavanje bo v torek, 18. februarja 2020 ob 17. uri v društvenih prostorih PD Ljubljana-Matica, v 1. nadstropju Trdinove 8 v Ljubljani.
Petra Sladek je biologinja na Oddelku za biologijo Biotehniške fakultete v Ljubljani.
Predavanje bo v sodelovanju z Mestno občino Ljubljana in Biotehniško fakulteto izvedeno v okviru projekta Applause. Več informacij najdete v priponki.
Predavanje bo predvidoma trajalo dobro uro. Vstop je brezplačen. Vljudno vabljeni.
Načelnik Odseka za varstvo narave in gorsko stražo pri PD Ljubljana Matica
Bojan Oblak


Zdravo!
V prilogi posredujem povezavo za ogled včerajšnje dokumentarne oddaje na SLO 1, Biotopi: Biodiverziteta s Davorinom Tometom.
Kdor nima možnosti ogleda dokumentarne oddaje za nazaj na svojem TV sprejemniku si lahko oddajo ogleda na tem naslovu: ali tu na spletni strani RTV


Spoštovani,
vem, da je čas Občnih zborov in da tudi v vsakdanjem času le-tega primanjkuje. Vendar je moja dolžnost, da tako VGN, GS in PD obvestim o dejavnosti in načrtih Odbora VGN pri MDO Ljubljana.
Občni zbori so namenjeni tudi potrditvi programov dejavnosti društev, zato predlagam, da na njih spregovorite tudi o naravovarstveni dejavnosti in spodbudite članstvo o udeležbi na senimar za VGN ali GS. O razpisu boste posebej obveščeni. Ja, planinci smo ozaveščeni, vendar potrebujemo še širšo bazo zainteresiranih, ki bi sodelovali pri tej dejavnosti.
V prilogi vam pošiljam kratek opis dejavnosti Odbora, upam, da bo v koristno informacijo.
Lep pozdrav, srečno v naravi in uživanju lepot slovenskih in seveda ostalih gora.
Nevenka Rajhman


Vabljeni na strokovno predavanje in ogled razstave Paleontološko bogastvo v osrčju Triglavskega narodnega parka (Kozja dnina), ki bo v sredo, 29. 1. 2020, ob 19. uri, v Infocentru Triglavskega narodnega parka Triglavska roža na Bledu.
Raziskovanje fosilov v Kozji dnini, vzhodnem delu Triglavske severne stene, ima podobno kot njena alpinistična zgodovina več kot stoletno brado. V tem markantnem, dih jemajočem nahajališču, je zapisan delček zgodovine Zemlje in s tem naše skupne zgodovine. Njeno poznavanje, ki sloni na plečih profesionalnih in ljubiteljskih raziskovalcev, je ključ do razumevanja današnjega sveta, delovanja narave, njenih procesov, odnosov med živimi bitji, živo in neživo naravo ter človekovih vplivov nanjo.
Hkrati je tudi ključ do izoblikovanja takšnega odnosa do narave, ki bi lahko pomenil dolgoročno sobivanje. Fosili nam namreč jasno sporočajo, da neprilagoditev lahko pomeni tudi izumrtje. Povezanost z naravo zato ni samo všečna fraza, temveč najpomembnejši vidik obstoja. Občutek povezanosti je ob odkrivanju fosilov neprecenljiva izkušnja, znanstveno delo na tem področju pa zelo pomemben gradnik odnosa med človekom in naravo.
Zgodovina vseh paleontoloških raziskav v Kozji dnini je predstavljena v najnovejši številki znanstveno – izobraževalnega časopisa Acta triglavensia, ki ga izdaja Javni zavod Triglavski narodni park. Številka bo na voljo brezplačno po zaključku predavanja.
Vabljeni!
Triglavski narodni park


UPORABNE RASTLINE IZ EKSOTIČNIH KRAJEV
Sreda, 29. januar 2020 ob 17. uri
Strokovno vodenje
Mnogi se navdušujemo nad okusom vanilijevega sladoleda ali pudinga. Kakšna pa je rastlina, ki nam da to prijetno začimbo? Se kdaj vprašate ob grizljanju čokolade, na kakšni rastlini zrastejo kakavova zrna, ki jih predelajo v najrazličnejše čokoladne dobrote? Na kakšni rastlini zraste poper ali slastni sadeži, kot so ananas, marakuja, avokado?
Vse to in še več boste zvedeli v tropskem rastlinjaku Botaničnega vrta, po katerem vas bo popeljala dr. Blanka Ravnjak.
Pred in po delavnici bodo naprodaj različne okrasne in uporabne tropske rastline (bananovec, marakuja..).
Vstopnina: 3,50 €


Pozdravljeni,
čas beži in vseh informacij je tudi že v l.2020 polno. Zato upam, da vam bosta dve informaciji mogoče dobrodošli, za osvežitev kaj lahko naredimo in imamo še malo časa, da se pripravimo.
Nedvomno ste jih videli, vendar dobrih stvari ni nikoli preveč.
1.
Na spletni strani PZS oziroma Komisije za varstvo gorske narave je že od decembra objavljen razpis za podelitev najvišjega priznanja na področju varovanja narave – diploma dr. Angele Piskernik.
Nedvomno je v PD MDO Lj kar nekaj posameznikov – ic, ki bi to priznaje s svojim delom in zgledom zaslužili. Poiščimo – te jih in predlagajte. Rok je 31. januar 2020.
2. Ravno tako je tam razpis KVGN za likovni natečaj, sicer bolj namenjen mladinskim odsekom
z naslovom Gore so pomembne za mlade. Ta razpis poteče v mesecu marcu 2020.
Toliko, upam, da boste uspešni ,


Spoštovani,
Triglavski narodni park je za leto 2020 pripravil
stenski koledar z naslovom Ujeti trenutki Julijskih Alp. Naše gore vam odkrivamo s fotografijami priznanega slovenskega fotografa in ljubitelja gora Luka Esenka.
Koledar je 13 listen, besedilo je v slovenskem in angleškem jeziku.
Cena stenskega koledarja je 3,90 EUR + DDV.
Za naročilo več kot 20 izvodov vam nudimo 20% popust. Za naročilo večjih količin vam bomo pripravili posebno ponudbo
V kolikor želite vam pripravimo tudi dotisk logotipa.
Za naročilo ali več informacij pošljite e-pošto na: mojca.smolej@tnp.gov.si ali pokličite na 04 5780 226.


Odsek za varstvo narave pri PD Ljubljana-Matica vabi na predavanje dr. Danila Bevka o divjih čebelah (čmrlji in čebele samotarke), ki bo v torek, 28. januarja 2020 ob 17. uri v društvenih prostorih PD Ljubljana-Matica, v 1. nadstropju Trdinove 8 v Ljubljani.
Predavanje bo predvidoma trajalo do 18.ure. Vstop je brezplačen.
Ob opraševanju večina ljudi najprej pomisli na kranjsko čebelo ali celo samo nanjo. Vendar pa ta ni edina opraševalka. V Sloveniji je bilo namreč doslej najdenih preko 500 vrst divjih čebel, oprašujejo pa tudi druge žuželke. Na predavanju dr. Danila Bevka bo predstavljena pestrost čebel v Sloveniji. Zvedeli boste kako živijo, kako oprašujejo, kaj jih ogroža in zakaj moramo raznolikost opraševalcev ohraniti.
Dr. Danilo Bevk je biolog, raziskovalec opraševalcev na Nacionalnem institutu za biologijo, kjer se ukvarja predvsem s pestrostjo, ogroženostjo in varovanjem opraševalcev ter uporabo opraševalcev v kmetijstvu. Predavanje bo izvedel v okviru projekta Life Naturaviva
Tu je vabilo .
Vljudno vabljeni.
Načelnik Odseka za varstvo narave in gorsko stražo pri PD Ljubljana Matica
Bojan Oblak